Chleb orkiszowy z sezamem
17:08Chleb pieczony na zakwasie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i dodatkiem sezamu. Bardzo dobry więc polecam.
Składniki :
Wieczorem nastawiamy zaczyn z :
- 3 - 4 łyżki zakwasu ( mam żytni ),
- 200 ml letniej wody,
- 6 - 7 łyżek mąki orkiszowej.
Wymieszać i odstawić na noc, przykryty ściereczką i workiem foliowym.
Rano wymieszać i dodać :
- 250 ml letniej wody,
- 2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej,
- garść płatków owsianych,
- garść sezamu,
- 1 łyżeczka soli.
Wyrobić ciasto i przykryte ściereczką i workiem odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie co pół godziny zamieszać ciasto ( ja robię to szpatułką silikonową). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem, wygładzić wierzch, zwilżyć wodą i obsypać sezamem. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Potem można wyjąć za papier z keksówki i piec do chwili, aż postukany w spód chleb, wyda głuchy dźwięk.
11 comments
Pyszny chleb. Uwielbiam zapach pieczonego chleba
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! ;))
OdpowiedzUsuńDzieki, choć trochę popękał :)
UsuńBardzo smacznie wygląda !
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek:)
OdpowiedzUsuńDzięki, jak będę robić chleb, to chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńSezam to bardzo dobry dodatek do chleba :) Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńSkoro mówisz,że dobry to trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić koniecznie zakwas :)
OdpowiedzUsuńJak najszybciej ;)
Usuń