Mięso pod ziołową kruszonką
14:00Smaczne i aromatyczne mięso przykryte kruszonką z zieleniną i zapieczone w piekarniku. Do tego dania nadaje się zarówno filet z kurczaka, indyka lub schab. W towarzystwie pieczonych ziemniaków smakuje świetnie :)
Składniki :
- 6 plastrów mięsa ( użyłem 2 filety z kurczaka )
- 3 kromki chleba,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 3 łyżki oleju,
- musztarda sarepska,
- sól, pieprz,
- mąka do obtoczenia mięsa.
Wykonanie :
Z chleba obkroić skórkę, a miąższ bardzo drobno posiekać. Dodać koperek, natkę, czosnek i 2 łyżki oleju. Całość wymieszać. Mięso przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć na blachę i posmarować musztardą. Na każdy kawałek mięsa nałożyć kruszonkę i zapiec w piekarniku do zrumienienia.
Jeżeli użyjemy schabu to należy go przed obsmażeniem lekko rozbić.
11 comments
Świetny pomysł, uwielbiam takie zapiekane kotleciki, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńZ mięsem nie próbowałam takiej kruszonki, ale z rybą. Było smaczne więc z mięsem smakuje jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuńJa z rybą też robiłem, ale z dodatkiem chrzanu :)
UsuńŚwietny pomysł, ja również zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńŚwietny pomysł na obiad ;) Pycha
OdpowiedzUsuńZiemniaczki są pięknie przyrumienione :) Mięsko też wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńŁał...ale pomysł, brzmi ciekawie i zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńz chęcią przetestuję dla mojego mięsożercy :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie zadowolony :)
UsuńO bardzo fajna propozycja 😊
OdpowiedzUsuń