Placki ziemniaczne chrzanowe
19:41Kolejna wersja placków ziemniaczanych na słono, dość wyrazistych w smaku. Po plackach z kapustą kiszoną i owsiano - ziemniaczanych przyszła kolej na chrzanowe :)
Składniki :
- około kilograma ziemniaków,
- 3 łyżki chrzanu,
- mała cebula,
- jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- polędwica sopocka lub inna wędlina,
- szczypior,
- sól,
- olej do smażenia.
Wykonanie :
Ziemniaki z cebulą zetrzeć na miałko, dodać chrzan, jajko, mąkę, pokrojoną w kostkę wędlinę i posiekany szczypior. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć rumiane placki.
10 comments
Nie znam takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńSam ją wymyśliłem :))
UsuńNo, no...pierwszy raz o takich słyszę, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńPyszne dla tych co lubią chrzan :)
UsuńA to ciekawy dodatek chrzanu do placków
OdpowiedzUsuńniecodzienne placki, ale wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię odmiany :)
UsuńCiekawa odmiana, na zimowe chłodne dni bardzo wskazana :)
OdpowiedzUsuńWow - to musi być świetne połączenie smaków ! Ten chrzan daje klasycznym plackom takiego pazura :)
OdpowiedzUsuńnieźle musi podkręcać smak :D
OdpowiedzUsuń