Ryba w zalewie ketchupowej
16:56Smaczna ryba przygotowana na święta. Przepis od długiego czasu miałem zapisany na kartce, więc w końcu musiałem go wykorzystać.
- 5 - 6 filetów z morszczuka,
- sól,
- mąka,
- olej do smażenia,
- 3 - 4 ogórki konserwowe,
Zalewa :
- 1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki wody,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3/4 szklanki pikantnego ketchupu,
- kilka kropli tabasco,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- sól,
- cebula pokrojona w kostkę.
Wykonanie :
Rybę pokroić na 2 - 3 części, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia i przełożyć warstwy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi. Składniki zalewy zagotować i najlepiej posmakować czy jest dość pikantna i słona. Gorącym sosem zalać usmażoną rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na minimum dobę.
11 comments
Wspaniała, ależ bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńSmaczna na zimno i na ciepło :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo ciekawie :) Zwłaszcza, iż widzę po przepisie, że ryba wychodzi taka trochę pikantna :)
OdpowiedzUsuńTabasco i ketchup pikantny dają moc :))
UsuńOj oj ,chyba znam ten przepis,albo mam bardzo podobny:)ale mi dałeś zadanie,zaraz muszę poszukać:)jeśli to ten,o którym myślę,to rybka jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńMożliwe, że tak,ale tabasco dodałem od siebie :), a rybka pyszna :)
UsuńBardzo lubię ryby w pomidorach
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne :)
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i na pewno nie jest to oklepane danie, czyli to coś w sam raz dla mnie. Lubię wszystko co nieoczywiste i zaskakujące. Ostatnio odkryłam przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/muffiny-z-lososiem/ i od tej pory bardzo często przygotowuję te muffinki. To bardzo fajna propozycja na śniadanie i
OdpowiedzUsuńna przekąskę do pracy.Polecam