Tartaletki z granatem i ananasem

18:25

Po obiedzie zawsze nachodzi ochota na coś słodkiego do kawy to zrobiliśmy takie oto talaretki :D 


Składniki:

Na kruche ciasto:

- 200 g mąki pszennej,
- 140 g masła,
- 40 g mąki kukurydzianej,
- 3 zółtka,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Na nadzienie:

- puszka ananasów,
- 1 granat,
- galaretka (my użyliśmy ananasową),
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 10-15 daktyli.



Sposób przygotowania:

Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, szybko rozcieramy z mąką i dodajemy zółtka, a następnie ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, kroimy ananasa na drobną kostkę oraz wyciągamy z granata pestki. Rozgrzewamy piekarnik, a ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów i nakładamy na foremki, które wcześniej wysmarowujemy masłem. Kiedy tartaletki będą miały złocisty kolor wyjmujemy z piekarnika. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, czekoladę rozpuszczamy. Blendujemy oba składniki i wysmarowujemy nim wystudzone tartaletki. Ukladamy na nich ananas, granat i galaretkę. Odstawiamy do zastygnięcia galaretki. Smacznego !!

Również może ci się spodobać

0 comments